Menu
Asiakasportaali 24h

Uutiset

02.02.2018 | Uutiset

Turvallisuuskatsaus 2018

GDPR, NIS, haittaohjelmat ja haavoittuvuudet, tarkoin kohdennetut kalasteluviestit jne. Mennyt ja myös alkanut vuosi on ollut mielenkiintoista sekä työntäyteistä aikaa ICT –palveluntarjoajan näkökulmasta.

Tulevat EU:n tietosuoja-asetus ja NIS- direktiivivaateet ovat pakkoherättäneet monen organisaation mielenkiinnon olemassa oleviin turvallisuuden eri hallintaprosesseihin tai jopa rakentamaan ne ihan alusta asti. Tämä on erittäin hyvä asia erityisesti Suomen valtionhallinnon ja kuntien sekä yritysten tietoturvallisuusstrategioiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Turvallisuus on pääasiassa uhkien tiedostamista ja riittävää varautumista. Meillä itsellämme uhkat ja riskit ovat osa arjen haasteita. Mutta onko turvallisuudessa kyse kuitenkin olotilasta vai voidaanko puhua luottamuksesta? Sen ainakin tiedämme, että elämme digitaalisen muutoksen ja luomisen hurjassa keskiössä, jossa erityisesti turvallisuusjohtaminen ja sen hallinta ovat erittäin merkittävässä roolissa.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut tulevan tietoturvavuoden näkymiä edellisen vuoden kokemusten, havaintojen ja yhteistyöverkostoilta saadun palautteen perusteella seuraavasti:

10 tietoturvanäkymää vuodelle 2018:

·         GDPR ja NIS saavat organisaatiot panostamaan tietoturvaan

·         Verkkoon kuolevat IoT-laitteet riesana

·         Tietoturvaosaajien kysyntä työmarkkinoilla jatkuu

·         Innovatiiviset tietoturvatuotteet hyödyntävät tekoälyä

·         IoT houkuttelee rikollisia ja kiristyshaittaohjelmia

·         Avoimuus lisääntyy (bug bounty, hackathon)

·         Rikolliset tehostavat hyökkäyksiään tekoälyllä ja lohkoketjuilla

·         Päivitysten turvallisuutta horjutetaan

·         Ulkoistettuja toimitusketjuja hyödynnetään tietomurroissa

·         Somea käytetään hyökkäysväylänä yrityksiin

(Lähde: 10 tietoturvanäkymää vuodelle 2018: Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus 01.02.2018 klo 10:28, https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2018/01/ttn201802011028.html)

Kuten tämä osoittaa ja entuudestaan tiedämme; turvallisuuden sateenvarjon eri osa-alueisiin on panostettava entistä ponnekkaammin!

Rovaniemi 1.2.2018, Risto Hoppula, Turvallisuuspäällikkö, LapIT Oy

X